Woning verkopen zonder makelaar? Het kan!

Ontdek hoe u uw woning gaat verkopen zonder makelaar!

huis verkopen zonder makelaar

Speelt u met de gedachte om zelf, zonder hulp van een makelaar, uw woning te verkopen?  Dan is het belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Want bespaart u wel daadwerkelijk als u zelf uw woning verkoopt of bent u straks heel wat kopzorgen rijker en tijd armer? In deze blog zetten wij voor u uiteen wat de voordelen zijn van zelf uw woning verkopen en ook de nadelen.

Succesvol uw huis verkopen?

Vanuit ons thema Leef, Woon & Geniet vergroten wij de woonbeleving in- en rondom uw woning en vinden wij samen uw koper. Neem contact op voor meer informatie.

HUIS VERKOPEN

Voordelen:

1. De touwtjes in handen
2. Liefde is aanstekelijk
3. Geld besparen

Nadelen:
1. Onderhandelen kan tegenvallen
2. Minder juridische zekerheid
3. Minder vrije tijd
4. Geen experts bij de hand
5. Potentiële geïnteresseerden mislopen

Voordelen van een woning verkopen zonder makelaar

De touwtjes in handen
Als u zelf uw woning verkoopt dan heeft u zelf de touwtjes in handen. U beslist wanneer kijkers langs kunnen komen voor een bezichtiging. U hoeft dus geen rekening te houden met de agenda van een makelaar. U kunt bezichtigingen inplannen op het moment dat het u uitkomt.

Met de online dienst Meezz regelt u alles vanuit een eigen verkoopdomein. U regelt de zaken zelf die u in eigen handen wilt houden. Overige zaken kunt u overdragen aan professionals.

Voordeel van een online dienst is dat u – zonder makelaar – uw woning op Funda kunt plaatsen. Ook heeft u bij verkoop de zekerheid van vastlegging in een NVM contract.

Liefde is aanstekelijk
Natuurlijk ziet een makelaar ook wat de bijzondere eigenschappen van uw woning zijn, maar niemand kent uw huis zo goed als u. U kent alle hoeken en kieren en kunt daardoor ook een rondleiding door uw woning geven zoals niemand anders dat kan. Daarnaast bent u de aangewezen persoon om de liefde voor uw woning over te brengen. U kunt vertellen welke plek in de tuin ideaal is voor een wijntje op een zomeravond en u kunt vertellen hoe leuk de wijk is waarin mensen terecht zullen komen.

Geld besparen
Als u zelf uw woning verkoopt dan bespaart u geld. Althans zo wordt altijd gesteld. Dit is dan ook voor veel mensen de belangrijkste motivatie om te kiezen voor een woning verkopen zonder makelaar. Het is daarbij echter belangrijk om u van te voren af te vragen wat deze kostenbesparing u waard is. Uw woning verkopen zonder makelaar vraagt om een extra investering van uw eigen tijd. Heeft u die tijd en hoeveel is die tijd u waard?

Daarnaast zult u moeten investeren in het onder de aandacht brengen van uw woning, bijvoorbeeld door een advertentie te plaatsen op Facebook of Marktplaats. Reken uzelf dus niet rijk, maar houd ook rekening met een marketingbudget als u zelf uw woning verkoopt.

 

Nadelen van een woning verkopen zonder makelaar

Onderhandelen kan tegenvallen
Als u uw woning wil verkopen zonder makelaar, dan betekent dit dat u zelf zult moeten onderhandelen over de prijs van de woning. Het is daarom raadzaam om bij uzelf na te gaan hoe goed u bent in onderhandelen. Vindt u het bijvoorbeeld prettig om op de markt in het buitenland te onderhandelen of laat u dat liever aan u voorbij gaan? In dit laatste geval kunt u zich ernstig afvragen of het verstandig is om over de prijs van uw woning te onderhandelen met potentiële kopers. Maar zelfs als u onderhandelen op een buitenlandse markt leuk vindt, is het raadzaam om goed na te denken of u dan wilt onderhandelen over de prijs van uw woning.

Tenzij u makelaar bent heeft u geen verstand van wat uw woning waard is en wat een redelijke verkoopprijs is.  Een makelaar in Apeldoorn kan hiervoor bijvoorbeeld een database van de regio Apeldoorn raadplegen waarin hij kan zien wat uw woning ooit heeft gekost en wat andere woningen in de buurt hebben opgeleverd. Met deze achtergrondinformatie kan een makelaar beter onderhandelen dan u zonder deze kennis. Hierdoor kunnen onderhandelingen nadelig voor u uitvallen.

huis verkopen zonder makelaar

Toch liever een makelaar inschakelen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

CONTACT OPNEMEN

Minder juridische zekerheid
Het verkopen van een woning is meer dan het overdragen van de sleutel van uw woning aan een nieuwe eigenaar na een overeengekomen prijs. Het is een juridische handeling waar rechten en plichten uit voortvloeien. Dat betekent dat de koper van uw woning in sommige gevallen bij u terug kan komen op het moment dat er iets blijkt te mankeren aan uw woning. Het kan zijn dat u iets niet vermeld heeft en dat de nieuwe eigenaar dit een verborgen gebrek vindt en u hierdoor financieel verantwoordelijk wordt gehouden.

Als u samenwerkt met een makelaar beperkt u deze risico’s, omdat een makelaar precies weet welke rechten en plichten u als verkoper van een woning heeft. Daarnaast controleert een makelaar een koopcontract juridisch voor u. Als u uw woning dus zonder makelaar verkoopt, dan betekent dit dat u zelf het koopcontract zal moeten controleren op onjuistheden.

Minder vrije tijd
Het verkopen van een woning zonder makelaar betekent dat u zelf aan de slag moet. Van uw woning fotograferen voor websites zoals Funda tot het onder de aandacht brengen van uw woning en het regelen van bezichtigingen. Dat betekent dat u voor onbepaalde tijd, zolang als het duurt totdat uw woning verkocht wordt, vrije tijd moet opofferen om die te investeren in het verkopen van uw woning. Dat is tijd die u misschien liever aan andere zaken besteedt.

Geen experts bij de hand
Hoewel u de expert bent als het aankomt op alle hoeken en kieren van uw woning en u uw buurt ook als geen ander kent, mist u expertise op andere vlakken. Heeft u bijvoorbeeld al weleens interieurfoto’s gemaakt die iemand moesten overtuigen van de potentie van een ruimte? Heeft u een idee welke elementen u van een ruimte moet benadrukken tijdens een rondleiding? En heeft u een idee hoe u onderhandelingen met geïnteresseerden in moet gaan? Als u zelf uw woning verkoopt moet u opeens van al die gebieden verstand hebben.

Door samen te werken met een makelaar, heeft u al deze experts binnen handbereik. Op die manier combineert u dus uw kennis met de kennis van anderen om zo samen het optimale resultaat te behalen.

Potentiële geïnteresseerden mislopen
Als u zelf uw woning verkoopt, dan kunt u geen gebruik maken van het netwerk van een makelaar. Zo kunnen alleen NVM-makelaars een prominente plaatsing op Funda krijgen. Maar denk ook eens aan de etalage van een makelaar waar geregeld mensen het nieuwe aanbod bekijken. Door te kiezen voor verkoop zonder makelaar loopt u dus potentiële geïnteresseerden voor uw woning mis. U zult dus meer tijd moeten investeren in het vinden van potentiële kopers. Waar dit anders voor u wordt gedaan.

Afweging voor- en nadelen

Een fout die veel mensen maken als ze overwegen een woning te verkopen zonder makelaar, is dat zij zichzelf te snel rijk rekenen. Ze zien de kostenpost van de makelaar en denken hierop te besparen door zelf de verkoop van een woning te regelen. Dit is echter niet waar. Als u zelf uw woning verkoopt dan zult u ook moeten investeren in zaken zoals promotie van uw woning en daarnaast investeert u uw tijd. Daarbij is het belangrijk om u af te vragen of u deze vrije tijd heeft en hoeveel deze vrije tijd u waard is. Misschien brengt u uw vrije tijd wel liever door met vrienden, terwijl u het werk aan iemand anders overlaat.


Het belangrijkste is echter dat u overtuigd moet zijn van uw eigen kwaliteiten op het gebied van onderhandelen. Bij zelf een huis verkopen moet u de juiste vraagprijs bepalen en ook zorgen dat u uw woning hier voor verkocht krijgt. Als u geen makelaar bent dan kan dit nog een best complexe klus zijn. Het is tenslotte niet een gebied waar u verstand van heeft. Zo kan uw beoogde kostenbesparing resulteren in juist een nadelig effect. Zeker als u achteraf door de nieuwe bewoner van uw woning verantwoordelijk wordt gesteld voor bijvoorbeeld een verborgen gebrek. Een makelaar kent de rechten en plichten die komen kijken bij de verkoop van een woning en kan zo de juridische risico’s beperken.

Daarnaast hoeft u als u werkt met een makelaar geen expert te zijn op verschillende vakgebieden waar u eigenlijk geen verstand van heeft. U heeft verschillende expertises binnen handbereik. Zo werken we bij Landheeren onder andere met een verkoopstyliste die u kan vertellen hoe het unieke karakter van uw woning het beste tot uiting komt, hebben we experts op het gebied van beeld die uw woning zo aantrekkelijk mogelijk vastleggen, werken we met juridische adviseurs en helpen we u met de marketing van uw woning.

Advies nodig?

Wilt u uw huis verkopen? Wij helpen u graag. Neem contact op voor een geheel vrijblijvend gesprek.

CONTACT OPNEMEN

Specialisten_Landheeren

Succesvol uw huis verkopen?

Vanuit ons thema Leef, Woon & Geniet vergroten wij de woonbeleving in- en rondom uw woning en vinden wij samen uw koper. Neem contact op voor meer informatie.