Wet en regelgeving energielabel

Bij het bepalen van de verkoopprijs van uw woning komt een hele hoop kijken. Als makelaar kijken we naar het bouwjaar, naar de staat van het huis, maar er wordt ook goed gekeken naar het energielabel. Dit label is namelijk van invloed op de uiteindelijke prijs van uw woning.

Succesvol uw huis verkopen?

Vanuit ons thema Leef, Woon & Geniet vergroten wij de woonbeleving in- en rondom uw woning en vinden wij samen uw koper. Neem contact op voor meer informatie.

Het effect van de energielabel op uw verkoopprijs

Een energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig uw woning is. De klassen lopen van A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Hiermee ziet een koper of huurder meteen of uw woning zuinig of niet zuinig is. Hoe zuinig een woning is kan meespelen in de keuze een woning wel of niet te kopen. Een energiezuinige woning resulteert namelijk in een lagere energierekening en beter wooncomfort. Door dit financiële voordeel en ‘woon-pluspunt’ wordt een woning dan ook al snel meer geld waard.

Verplicht

Het is verplicht om een energielabel te hebben wanneer u uw huis verkoopt. Anders heeft u kans op een boete. Deze boete kan oplopen tot wel 400 euro.

Er zit verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel. Een voorlopig label is een grove inschatting van de mate waarin uw woning energiezuinig is. In de praktijk kan uw woning een heel ander label toegekend krijgen. Als u uw huis verkoopt, dan moet u voor een definitief energielabel zorgen.

Huis verkopen? Zorg voor een energielabel

Dus, staat u te popelen om uw huis in de verkoop te gooien? Vraag dan een energielabel aan. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

  1. Log in met uw DigiD op Energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Controleer de gegevens van uw woning. Pas ze zo nodig aan.
  3. Voeg bewijs toe aan het online woningdossier (bijvoorbeeld wanneer u zonnepanelen heeft aangeschaft of dubbel glas heeft geplaatst).
  4. Laat een erkende deskundige het bewijs controleren.
  5. Stuur de gegevens op.
  6. De registratie verloopt automatisch. U ontvangt het definitief energielabel.

Specialisten_Landheeren

Succesvol uw huis verkopen?

Vanuit ons thema Leef, Woon & Geniet vergroten wij de woonbeleving in- en rondom uw woning en vinden wij samen uw koper. Neem contact op voor meer informatie.